Skapa den attraktiva webbplatsen. Martin Johansson (avsnitt 110)

Play

Den attraktiva webbplatsen är den som besökarna förstår och vill ha. Låter det enkelt? Ja, det kan det vara om du följer några råd och tips. Martin Johansson, Senior Interaction Designer, leder oss rätt.

AVSNITTET
Målgrupp
: Beställare, kommunikatör, UX-designer, webbdesigner, IT
Lär dig: pedagogisk design, statistik gällande webb, prioritera, effektstyrning

Uppfattningen om svenska webbplatser är att de fyller behoven men det finns mer att göra. Genom exemplet hur man ansöker om körkort pratar Martin om utformning och val som man kan tänka på. Centralt är pedagogisk design och att skapa enkla sidor (less is more!). Följ den grafiska profilen och skapa effekt för målgrupperna.

GDPR, WCAG och andra riktlinjer har gjort myndigheternas webbsidor bättre. Allt handlar i slutändan om att skapa mest nytta för användare. Vidare i avsnittet tar vi upp trendrapporten ”Hur mår svenska webbplatser” och vi undrar om det finns ett mål med svenska webbsidor.

Avslutningsvis pratar Martin om receptet för att lyckas med en attraktiv webbplats. En del av receptet är att svara på frågan vad besökaren vill och sålla bort det som inte är relevant.

Play

Martin Johansson, Jonas Jaani (23.14)

attraktiva webbplatsen

Länkar:

Trendrapport: Hur mår Sveriges Webbplatser 2019

Vägledning för webbutveckling – webbriktlinjer.se

UX- Att arbeta med användaren i centrum. Joakim Linhardt. Micke Norbäck. (avsnitt 77)

Effektstyrning (avsnitt 62)

Digitaliseringens podcast EFFKETEN finns där du hittar dina övriga poddar tex Spotify

War on Cancer och digital etik. Sebastian Hermelin (avsnitt 98)

Play

95% av svenskarna vill dela med sig av sin data, men vet inte hur man kan göra det – och de som lyckas göra det får ingen återkoppling när datan används. Samtidigt behöver medtech- och läkemedelsindustrin den här informationen för att kunna ta fram verktyg och mediciner för att hjälpa patienterna.

LYSSNA via Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts

WarOnCancer är ett kommersiellt techbolag som jobbar för att alla som drabbats av cancer (patienter, överlevare, närstående) ska kunna återfå sin mentala hälsa. De bygger en plattform där man kan lämna in egen rapporterad data som life science-industrin sedan kan använda för att förbättra situationen för de drabbade. I sitt arbete med en utsatt målgrupp väcker Sebastian Hermelin frågor kring digitaliseringen: Hur använder vi de digitala verktygen? Vill vi använda dem till att göra gott eller göra dåligt? Vill vi verkligen digitalisera allt? Slutsatsen är tyvärr att vi måste reglera, exempelvis genom GDPRs skydd för individens data.

Många bygger nu verktyg som hjälper patienter att bli bättre patienter. WarOnCancers plattform, som också är i ett tidigt skede med sina 250 medlemmar, ska hjälpa de drabbade att få ett bättre liv, att få det bättre som människa. Hur det går kommer vi att se de närmsta åren!

Play

Sebastian Hermelin, Jonas Jaani (17:07)

LYSSNA via Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts

WarOnCancer Sebastian Hermelin

Forska!Sveriges opinionsundersökning

WarOnCancer

Digitaliseringens podcast EFFEKTEN finns där du hittar poddar (tex Spotify och CastBox) Vi har gjort avsnitt bland annat om Office 365, AI, ML, den digitala skolan och innovation. Varje avsnitt är ca 20 min och du som lyssnar är oftast konsult, beställare eller intresserad av den pågående digitaliseringen.
Alla avsnitt via CastBox:

Snabbguide GDPR

Snabbguide GDPR (General data protection regulation). Hur du bör förhålla dig till den gemensamma lag inom EU på hur vi tillåts behandla personuppgifter. Säkerhetssexperten Torbjörn Andersson ger åtgärdslistan på hur du ska genomföra och involvera hela organisationen:
  1. Inventera och säkra skydd för de personuppgifter du registrerat
  2. Säkerställ att du är tillräckligt transparent mot de registrerade
  3. Se över att dina samtycken är förenliga med GDPR
  4. Sätt upp process för hur du rapporterar dataskyddsincidenter till Datainspektionen inom 72 timmar
  5. Utbilda medarbetarna i hur man hanterar personuppgifter
Korta poddavsnitt med Torbjörn gällande GDPR: Allt du behöver veta + senaste nytt (avsnitt 35) GDPR förklarat enkelt (avsnitt 16)   Mer material / länkar Enkla grunder i dataskydd (pdf från Datainspektionen) Dataskyddreformen – Datainspektionen EU förordningen ”Artikel 29 gruppen”

Topplistan. Avsnitt som har flest lyssnare

Topplistan med de mest avlyssnade avsnittet. Effekten är podcasten som ger dig mer kunskap om den pågående digitaliseringen.

Under de senaste 12 månaderna har vi med intresse följt statistiken över vilka ämnen som intresserar dig mest.

Med totalt 8000 lyssnare så kommer dessa avsnitt överst på topplistan över de mest avlyssnade avsnitten:

1

Digitalisering -what’s in it for me

Jan Bidner och Jonas Jaani har ett intressant samtal som digitaliseringen. Var är vi på väg? Är vi inte klara? Är inte allt digitalt numera? Exempel på bra digitalisering och flera tips på hur du kan komma vidare med digitaliseringen.

2

GDPR – enkelt förklarat

Den nya lagen som reglerar hur vi hanterar våra personuppgifter kommer att beröra oss alla. EU-lagen kommer att gälla från maj 2018 och skapar förstås många frågetecken för organisationer och företag. Torbjörn och Jonas försöker att förklara och göra det enkelt för dig.

3

Digital analys. Detta gör dig bättre på statistik

När man träffar Johan Johansson så slås man av hur mycket energi som finns bakom siffror. Med likheter med Hans Rosling och en dialog om intranät, Google och mycket analys får du en bra inblick i analysens vikt på allt du gör digitalt.

4

Linkedin besökte podden

Podden besökte Karlstad samtidigt som LinkedIn-chefen Lisa Gunnarsson. De digitala nätverken kommer att ta dig till platser som du inte visste om att du kunde önska dig. Att finnas till på nätets digitala nätverk är viktigt för ditt arbete i den framtida gig-ekonomin.

5

Säkerhet samlat på ett ställe

I ett av våra populära temaavsnitt samlade vi ihop material från säkerhetsexperten Torbjörn Andersson. Under dryg  en timme pratar vi om GDPR, IT-säkerhet, framtidens säkerhet och personliga integritet. Ett måsteavsnitt för dig som är intresserad av bland annat informationssäkerhet, ransomware, social engineering, dataläckage och den mobila användaren.


Fler avsnitt

PRENUMERERA – podcast Effekten
iPhoneAndroide-post

topplistan

TEMA: Säkerhet (avsnitt 38)

Play
Play

Samlingsavsnitt. Informationssäkerhet, dataskydd, ransomware och GDPR är exempel på ord och begrepp som nu ligger högt upp på agendan i organisationer. Säkerhetsexperten Torbjörn Andersson tar oss igenom tre delar och berättar hur du ska tänka gällande säkerhet.

GDPR – Allt du behöver veta + senaste nytt
Vi närmar oss 25 maj 2018, dagen då vi får en gemensam lag inom EU för hur vi tillåts behandla personuppgifter. GDPR. Med sanktionsavgifter på upp till 20 miljoner euro eller 4 procent av omsättningen har detta blivit en angelägen fråga för såväl företag, myndigheter och verksamheter i offentlig sektor. Men hur börjar man?

IT-säkerhet – varför ska jag bry mig?
IT-säkerhetskonsult berättar om aktuella risker:
* Ransomware – nätfiske – social engineering
* Dataläckage – informationsspridning
* Den mobila användaren – kliver utanför kontorets gamla murar
Bromsa inte utvecklingen, men ta med säkerhet från början och öka säkerhetsmedvetenheten bland medarbetare och vänner.

Framtidens säkerhet och personliga integritet
EN identitet, privat och i arbetslivet vore optimalt menar Torbjörn, säkerhetsexpert, men då krävs autentiseringsmetoder som biometri, med tumavtryck och irisscanning. Fast vad händer då med den personliga integriteten? Kopplar vi ihop identiteten med internet of things kommer upplevelsen, till exempel rummet, att individualiseras efter dig som användare. Ett steg längre är att vi låter någon externt monitorera din hälsa, då krockar identitet och integritet

Play
Play

Torbjörn Andersson, Jonas Jaani (66:46)

Torbjörn Andersson
Torbjörn Andersson.

Mer material / länkar:

Torbjörn Andersson på LinkedIn

Alla tidigare avsnitt av Effekten

Spellistor:
Lyckas med digitalisering
Använd rätt verktyg inom digitaliseringen
Säkerhet, GDPR, integritet, dataskydd

PRENUMERERA – podcast Effekten
iPhoneAndroide-post