Play

är en process för att stödja människor i förändring, och det är där -metoden kommer in i bilden. Marcus Landin Larsson, i vårt senaste poddavsnitt om hur ADKAR-metoden kan öka chanserna för framgång vid förändringsledning, och hur viktigt det är att kommunicera, skapa dialog och fira framsteg.

ADKAR-modellen — Awareness (), Desire (engagemang), knowledge (kunskap), Ability (förmåga) och Reinforcement (förstärkning).

För att skapa en medvetenhet och önskan till förändring är det viktigt att använda olika verktyg som medarbetarundersökningar för att se om man har skapat den awareness och den medvetenhet som man förväntar sig. Alla måste vara med på tåget för att kunna gå vidare till nästa steg, desire. Detta steg är den mest komplexa byggstenen eftersom man måste hantera individer på en mer specifik nivå. Det är viktigt att fokusera på den positiva attityden och inte fastna på individer som spjärnar emot för mycket.

Om avsnittet:

Målgrupp: Ledningsgrupper, HR-specialister, projektledare, förändringsledare, företagsledare, konsulter inom förändringsledning

Lär dig: ADKAR-metoden, förändringsledning, kunskapsutbyte, , , , positiv dialog

Kunskapsutbyte och utbildning är nästa steg i ADKAR-metoden. Det handlar om att identifiera och hantera hinder för att kunna tillämpa kunskaperna och kompetenserna som man har lärt sig. Det är viktigt att ha en tydlig struktur och verktyg för implementeringen.

Det handlar om att gå live och säkerställa att man inte faller tillbaka till gamla mönster. Det är viktigt att skapa en positiv dialog inom organisationen och att fira milstolparna. Detta är en viktig del av att förstärka förändringen och säkerställa att den implementeras på ett starkt och bra sätt.

Förstärkning är det sista steget i ADKAR-metoden. Det handlar om att fortsätta att förstärka den positiva dialogen inom organisationen för att säkerställa att förändringen implementeras på ett starkt och bra sätt.

För att skapa förutsättningar för öppen och ärlig dialog är det viktigt att kommunicera anledningen och nödvändigheten av förändring. Metoden kan användas tillsammans med en verktygslåda och forskningsbaserad uppdatering för att stödja förändringsledningen. Det är också viktigt att förstå skillnaderna och fokusområdena mellan förändringsledning och .

Genom att fokusera på att stödja människor i förändring och skapa medvetenhet, önskan och kunskap som behövs för implementeringen av förändringen, kan man säkerställa en positiv dialog och en stark förändringskultur inom organisationen. Podden ger användbara tips för ledare och projektledare som vill bli bättre på att hantera förändringar och ge sina team rätt verktyg och stöd för att lyckas.

Marcus Landin Larsson, Jonas Jaani (27:23)

Videoversion av avsnittet:
Länkar / mer information:

PROSCI.com

Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten

Prenumerera:

Apple Podcasts

Google Podcasts

Spotify:

Vill du att vi tar upp ett specifikt ämne eller intervjuar en person inom ? Maila oss på info(a)effekten.se