Scrum – en introduktion. Jonas Bolldén (avsnitt 57)

Play

Frågar du någon i ett utvecklingsprojekt idag, svarar “alla” att de använder . Eller så svarar hen mer svävande att “projektet är Scrumish”.

I den här podden städar vi bland begreppen. Det är en agil metod som kännetecknas av korsfunktionella team. Experten Jonas Bolldén diskuterar med  . De förklarar tillsammans vad det är och hur det fungerar.

Till dig som besöker denna sida och går en utbildning. Vi rekommenderar även denna lista på Spotify där vi har samlat metoder inom digitalisering. Där får du bland annat mer avsnitt om hur du jobbar agilit. Se även alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten. Alla avsnitt

Direktlänk till detta avsnitt: https://www.effekten.se/scrum-en-introduktion/


De grundläggande begreppen reds ut: product backlog, user story, krav, sprintar, review, beställare (produktägare), utvecklare (teammedlem), Scrum-master och stakeholders/intressenter. Det är ett ramverk för , men också ett förhållningssätt, en kultur som betonar engagemang, mod, fokus, öppenhet, respekt – mycket handlar om relationer. Jonas Bolldén poängterar också att metoden inte är ett projekt; med förstudier, tidplaner och budget, utan enbart en metod för genomförandet. Blanda inte ihop de två begreppen!

Det är inte svårt. Använd Scrum-guiden, den finns här. 19 sidor senare har du koll!

Mer erfarenheter av Scrum med Jonas Bolldén- extra poddavsnitt

Jonas Bolldén, Jonas Jaani (25:08)

Jonas Bolldén

Mer material / länkar:

Guide – http://www.scrumguides.org/ 

Bra författare/böcker:

Poddar om metoder: Scrum, agila tänk, effektstyrning, WCAG, UX och CX – på Spotify

Agilitet. Marina Wallgren (avsnitt 109)

Effekten på Spotify: https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm