Play

Low-code – vad är det? Vi frågar , erfaren lösningsarkitekt: Low-code är tanken om att power users (ni vet de som känns igen som kontorets excelkungar) också benämnda “” – ickeutvecklare själva ska kunna bygga lösningar till sina problem. Plocka /byggblock, koppla ihop dem med connectors i integrationer, helt utan kod. Ofta handlar det om att automatisera flöden, processer med triggers som utlöser aktiviteter, exempelvis en kundtjänstchatbot eller ett supportmail som kickar igång en process. Kanske har ni hört talas om appen IFTTT som är populär hos privatpersoner eller kontorsvarianten Microsofts Power Automate? Om inte, googla och testa!

Om avsnittet:

Målgrupp: allmänhet, ledning, it-folk, företag, ledare, projektledare, management, marknadsförare, marketing, inköpare

Lär dig: , arbetssätt, low-code, Microsoft 365, pro-code, automatisering

Dela poddavsnittet: https://www.effekten.se/lowcode till Facebook, Twitter, Linkedin


Men för att anpassa verktygen till just era behov, får man ta de färdiga verktygen och anpassa dem, bygga ut dem, koda och knyt ihop dem. Low-code-verktygen löser grundbehovet, till 80-90%, och sparar massor av utvecklingstid, men för att nå ända fram bygger man ut det sista, specifika kundkravet med “riktig” kod, pro-code. I pro-code har utvecklaren 100% kontroll, men kundanpassningar kostar förstås. Samtidigt är experthjälpen ett sätt att säkerställa systemets förvaltningsbarhet – governance. Kanske krävs en testmiljö innan produktionsmiljön, särskilt när vi vill göra ändringar i lösningen ett halvår efter att den sats i drift. Här dras gränsen mellan low och pro developers, där de senare har bättre koll på koden och på arkitketuren, kringliggande system och test.

Vill man göra snabbt och rätt med low-code handlar det om att ha en bra dialog mellan kund och utvecklare:

  • Se från början var ni är på väg, diskutera framtida funktionalitet! Projekten brukar växa.
  • Kolla också förväntat antal användare, eftersom det påverkar licenskostnaden. Man går snabbt från gratis till premiumlicens.
  • Tänk hela vägen, hur löser ni deployment, governance, hur förvaltar ni den smarta lowcodelösningen. Det behövs processer, framför allt i stora organisationer. Snabbt har man genererat tusentals flöden, appar och rapporter.

Men börja litet och nyfiket: testa appar, testa att koppla ihop dem hemma. Applicera sedan erfarenheterna på verksamheten!

Marcus Blennegård, Jonas Jaani (26:32)

Länkar / mer information:

Video: Low-Code och exempel på hur du enkelt kan skapa tex en med hjälp av Power Virtual Agents:

https://youtu.be/tQAlVgq_Xe8

Marcus Blennegård:

Blog: https://mblennegard.github.io/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mblennegard/
Twitter: https://twitter.com/mblennegard
GitHub: https://github.com/mblennegard

:

https://powerplatform.microsoft.com/sv-se/


Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:

https://www.effekten.se/avsnitt

Apple Podcasts:

https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363

Acast:

https://www.acast.com/effekten

Spotify:

https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm