Play

Elbranschen befinner sig i en våldsam resa för att klara av klimatomställningen. , VD Sigholm Tech, hjälper till att digitalisera elbranschen. I detta avsnitt får du en intressant överblick i utmaningar och möjligheter som en stor bransch står inför. En ökad efterfrågan i en branch som har varit stabil gör att det ”gungar” just nu. Stabilitet som grundas på satta strukturer medför utmaningar när nu system och tjänster måste börja kommunicera och prata med varandra på ett helt nytt sätt och med en snabbare takt. Våra energibärare är många och det skapas en ny värld där smarta integrationer blir en del av ett stort spel av många olika aktörer som ska dela energibehov mellan varandra.

Om avsnittet:

Målgrupp: allmänhet, ledning, it-folk, företag, ledare, projektledare, management,

Lär dig: , , systemintegration, verksamhetsutveckling, elbranchen

Affärsförnyelse och förändringsarbetet är central för alla aktörer. Vi konsumenter exponeras för möjligheterna att dela med oss genom att exponera vår konsumtion, lagring och behov av energi.

Niclas ger oss exempel på hur elbolagen ska driva affären vidare. Flera steg tas redan nu som prognos och optimeringar. Dock så kommer de stora vinsterna ligga i prediktion samt att med integrationer kommunicera med de olika aktörerna för att få en optimal konsumtion baserat på flera olika parametrar. , cloudtjänster och kommer vara hörnstenar för att digitaliseringen ska leda till att vi bli ännu bättre på energioptimering av våra naturtillgångar.

I avsnittet får du även framtida exempel på hur du som tex har en elbil kanske snart kan sälja tillbaka el från ditt uppladdade batteri medans du sover…

Niclas Sigholm, Jonas Jaani (26:41)

*Foto: Watemark

Länkar / mer information:

Videoversion av avsnittet:

Sigholm – https://www.sigholm.se/

Aurora by Sigholm – digitalisering av kraftvärmeverk: https://aurorabysigholm.com/sv

Sestra – energilagringstjänst: https://www.sestra.se/

EnergiStrategiPodden – https://www.sigholm.se/energistrategipodden

Avsnitt 14 – Alf Engqvist, Göteborg Energi: https://open.spotify.com/episode/5SGsTOYn0EhZB24JQqiqUO

Göteborg har som stad haft en stark tillväxt det senaste åren vilket också påverkar Göteborg Energi. Alf Enqvist menar att vi nu står inför ett paradigmskifte i branschen och driver en transformation för att förbereda företaget på kundernas framtida krav.

Avsnitt 26 – Paul Ahlgren, Amazon Web Services (AWS)https://open.spotify.com/episode/1oo8jGLlf88v5JJyrpyFFN

AWS är en global jätte och den största spelaren inom cloud computing. Som del av Amazon är de den största spelaren i hela branschen. Vi lyssnar till Paul Ahlgren som är Regional Leader, Security & Compliance Business Acceleration för Norden och Baltikum. 

Avsnitt 28 – Anne Vadasz Nilsson, Energimarknadsinspektionen: https://open.spotify.com/episode/5a8gwIZGS6EnXsd6TmndNo

Energimarknadsinspektionen (EI) har ett allt viktigare uppdrag i och med att energimarknaden blir allt mer komplex. Nya aktörer ska in och spelreglerna förändras. Mitt i allt detta står Anne Vadasz Nilsson som i åtta år styrt över myndigheten. Vi dyker ned i vilka förändringar som spelar störst roll på energimarknaden framåt.

Avsnitt 40 – Johanna Lakso, Power Circle: https://open.spotify.com/episode/74bnZ9GS4qPKMD5zSqhPCy

Power Circle skapar nätverk och driver kunskap kring vad elektrifieringen för med sig i samhället – och vilka behov som uppstår därav. Här är Johanna Lakso VD och vi får låna hennes perspektiv för att se in i framtiden och vad den bär med sig för energisystemet. Hur ska delning av energi möjliggöras och vilken typ av digitalisering behöver elnäten gå igenom för att klara av framtidens marknad?

Avsnitt 51 – Sammy Tanhua, Skövde Energi: https://open.spotify.com/episode/6Y7rN5kTglXBoKLCWpUDUt

Effektproblematiken i Västsverige har varit aktuell ett tag, samtidigt som Västra Götalandsregionen vill använda el för uppvärmning av sjukhuset. Hur går det ihop och varför blir det så? Skövde har också flera stora industrier, inte minst genom den stora närvaron av Volvo i staden. Vad innebär deras utveckling för Energibolaget och behovet för energisystemet?

Avsnitt 57 – Ferroamp, Krafthem & Tibber – Nya bolag för en ny marknad: https://open.spotify.com/episode/6LJywBpL00yMzgidojB0d9

Flexibilitet och smart styrning blir allt viktigare på en marknad där snabba förändringar påverkar tillgången till effekt och energi. Vi har pratat med tre snabbväxande aktörer om vilken marknad de ser framför sig och hur de anpassat sig för att möta nya kundbehov. Vi möter Ferroamp, Tibber och Krafthem för att kanske förstå framtiden bättre.

Avsnitt 58 – Anna Jäderström & Niclas Damsgaard, Svenska Kraftnät: https://open.spotify.com/episode/6Y7rN5kTglXBoKLCWpUDUt

Idag gästas vi av Svenska Kraftnäts enhetschef för balansmarknader Anna Jäderström och chefsstrategen Niclas Damsgaard för en diskussion om vilken flexibilitet som kommer behövas för en framtida energimarknad som är i balans mellan produktion och efterfrågan.


Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:

https://www.effekten.se/avsnitt

Vi finns där du hittar dina övriga poddar:

https://www.effekten.se/prenumerera/

Apple Podcasts:

https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363

Google Podcasts:

https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==

Acast:

https://www.acast.com/effekten

Spotify:

https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm