Play

Search Engine Optimization används för att slippa köpa annonser och ändå hamna högt på Google och därmed nå sina målgrupper – detta genom att skapa ett attraktivt innehåll som rankas högt och tillfredsställer Googles besökare.

, en av grundarna till den nu hundra personer starka nordiska Growth Marketing byrån Genero berättar om . Jonathan har jobbat med SEO på heltid sen 2009, numera främst med stora brands, ehandel och portaler. I detta avsnitt pratar vi bland annat om ”intent” och hur det påverkar sökresultaten. 

Om avsnittet

Målgrupp: allmänhet, ledning, it-folk, företag, ledare, projektledare, management, marknadsförare, marketing

Lär dig: , arbetssätt, datadrivet ledarskap, organisation, verksamhetsutveckling, sökmotoroptimering, search engine optimization, SEO

Med intent menar vi ”vad personen egentligen vill hitta” då denne söker något. Intent är som en biljett in till sökresultaten, har du allt annat bra optimerat och har den starkaste sajten, men ditt innehåll fokuserar på fel intent, så kanske du ändå inte får en plats på förstasidan. Ett vanligt exempel är att du försöker sälja (optimera en produktsida eller produktkategori) då någon egentligen söker information, ett exempel vi tar upp här i avsnittet. Ifall Google vet att de flesta som söker ett särskilt ord är ute efter information istället för att köpa, så kommer en informationssida att ranka bättre. Och vice versa. Ifall majoriteten av de som söker något är ute efter att köpa något, så kommer du att ha stora utmaningar om du försöker ranka en inspirationssida eller ett informativt blogginlägg.

Jonathan ger oss ett tydligt exempel kring ordet “calibration” och hur man förklarar det för besökarna och därmed hämnade högt på Google, istället för att direkt försöka sälja kalibrering (vilket genererade usla sökresultat). Se länkarna nedan! Ett annat tydligt exempel är Avanza som är bättre än konkurrenterna på att förklara aktiebegrepp vilket gör att många länkar till dem och därmed stiger Avanza på Googles ranking.

4 vanliga intent är:

 • Informational: Sökaren är ute efter information, inspiration eller att lära sig något 
 • Navigational: Sökaren vill hitta fram till något, en specifik webbsida, ett brand eller en adress.
 • Transactional: Sökaren är ute efter att köpa något nu.
 • Commercial investigation: Sökaren undersöker alternativ för att kanske köpa något senare. 

Källa: Ahrefs (https://ahrefs.com/blog/search-intent/)

När du skapar innehåll runt ett sökord är det bra att först kolla vilket intent sökarna har, vilket slags innehåll visar Google idag? 

 1. Googla ditt sökord
 2. Kolla genom resultaten. Vad ser du?
  1. Är det bara webbutikers produkter och kategorier som rankar så har du störst chans att ranka med sådant innehåll. Samma sak om det finns Google shopping annonser högst upp. Google vill visa innehåll som passar människor som nu vill köpa något när de söker detta ord.
  2. Är sökresultatet fullt med ordlistor, wikipedia och förklaringssajter? Google vill visa innehåll som förklarar ordet hellre än sånt som säljer en produkt, intent är troligne informational.
  3. Är sökresultatet fullt med köp-guider, jämförelser produkt vs produkt osv? Intent är troligen commercial investigation, och du kommer troligen att vilka skapa sånt innehåll för detta ord.
  4. Är innehållet fullt med pinterest och bildsajters innehåll? Du vill troligtvis skapa ett bildrikt innehåll som inspirerar?
 3. Matcha ditt innehåll med rätt intent
 4. Försök skapa bättre innehåll än de som är top 3 idag.
 5. Skapa en titel som är bättre och mer klickvänlig än de som är top 3 idag.

Jonathan Björkskog, Jonas Jaani (20:21)

Länkar / mer info:

Jonathan Björkskog på Linkedin: https://www.linkedin.com/in/jonathanbjorkskog/

Jonathans blogg: https://jonathanbjorkskog.se/

Om Intent och ”calibration”:https://www.beamex.com/resources/what-is-calibration/ och sökresultatet: https://www.google.com/search?q=calibration


Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:

https://www.effekten.se/avsnitt

Spotify:

https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm

Apple Podcasts:

https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363?mt=2&ls=1

myTuner:

https://mytuner-radio.com/podcast/effekten-digitalisering-kunskap-effektense-1171229363