Play

“Människans förmåga att ta hand om nya tekniska innovationer är inte alls riggad utifrån vad den nya tekniken kan leverera. Det ser vi tydligt i organisationer, i juridiken och i gamla lagar.” 

Detta avsnitt tar pulsen på svenska med hjälp av , VD Linköping Science Park. Har pandemin gett techbolagen några genvägar? 

Om avsnittet:

Målgrupp: innovatörer, allmänhet, it-folk, företag, ledare, projektledare, management, småföretagare, inköpare, politiker

Lär dig: , techbolag, science park, teknikby, , entreprenörskap, startups, forskningspark

Dela poddavsnittet: https://www.effekten.se/techbolag till Facebook, Twitter, Linkedin

Digitaliseringen i samhället har gått på fast forward under pandemin. Lena ger oss en bild av situationen i en teknikby: Många bolag mår bättre än förväntat, särskilt de inom just digitalisering. Små, smala bolag som är beroende av stora företag har däremot fått det svårare i och med att kunderna skjuter investeringar på framtiden. Detsamma gäller life sciencebolag som inte kan bedriva kliniska tester när vården är belastad av pandemin.

I forskningsbyn har kända företag som Sectra (säkerhet och medicinsk teknik), IFS och Intentia (affärssystem), Kreatel (streaming media) alla vuxit upp och bor här tillsammans med andra stora och små teknikintensiva företag. För att nämna några växande bolag: Amra och PUsensor (life science) och Epishine (energi) och företag som går bra nu, exempelvis XM Reality (augmented reality, styra servicetekniker på distans) och Termisk Systemteknik (värmekamera som läser av feber i en folksamling). 

Är du själv sugen på att innovera?

  • Titta på FNs 17 globala hållbara utvecklingsmål! Det är heta områden med en stor marknad
  • Inse att innovativt entreprenörskap innebär inte att man bara uppfinner nåt utan även genomför/kommersialiserar, ser kundnyttan och hittar sin plats på en befintlig eller ny marknad. Gå mot reella kundprojekt, utveckla inte för dig själv
  • Jobba nära konkurrenter för att få sense of urgency, kritisk massa ökar idéhöjden, man gör varandra bättre
  • skapa din egen fail fast-kultur. Motgångar stärker dig; våga testa, våga välja bort, våga fokusera
  • Sätt upp mål och utveckla mot dem, din resa är viktig vid kontakt med eventuella investerare

Det är viktigt att ha en bild av marknadspotentialen. Marknaden ska gärna vara internationell, stor (miljardomsättning) och växande. Det är enklare att växa med en växande marknad.

Innovation – en väl sammanvägd mix av en bra idé och en lyckad kommersialisering. Genomslaget på marknaden är viktigare än själva idéhöjden. Det spelar ingen roll hur bra idén är om du inte kan genomföra den – om kunden inte ser värdet. Innovation handlar om att säkerställa kundnytta. Kunden ska vara beredd att betala för din lösning. Utförande, implementering – att verkställa.

Jobba nära andra bolag, gärna de som har liknande affärsidéer och är snabbfotade. Det skapar en sense of urgancy. En kritisk massa av bolag lyfter idéerna och ni blir alla bättre.
Framgång kommer från att experimentera, testa och utvärdera. Välja bort och styra om. ”Fail fast”. Våga misslyckas. Att ha upplevt motgångar stärker dig i din entreprenörsresa.

Mindset. Lägg fokus på att bygga en främjande kultur. Där teamet fokuserar på att våga testa, utvärdera, styra om. Där det inte är farligt att misslyckas. Där ni fokuserar mer på att lyckas än att analysera, utvärdera market-fit, göra riskanalyser.

Sätt upp mål och utvärdera mot dessa kontinuerligt. Om du skulle misslyckas, är det viktigt att kunna påvisa att du gjort allt för att lyckas. Inte minst för investerarna. De kan ju bidra till att förverkliga din nästa idé.

Sverige är ett bra land för att prova på att bli entreprenör. Testa våra idéer. Vi har ett starkt skyddsnät och en bra välfärd – så det är bara att kasta sig utför.

Lena Miranda, Jonas Jaani (25:11)

Länkar / mer information:

Om Lena:

Lena Miranda är vd för Linköping Science Park sedan 2014. Hon kom från en roll som vd och ägare för rekryteringsföretaget Skill, som jobbade nära it- och industriföretagen främst i Östergötland men även i angränsande regioner från Stockholm till Jönköping. Kompetensförsörjning till branschen har hon tagit med sig in i sin nya roll, men också viljan att stärka communityn kring våra innovativa och kunskapsintensiva företag och verksamheter  samt stärka Linköpings position inom digitalisering.

Utöver den dagliga rollen som vd för Linköping Science Park är Lena ordförande i branschföreningen Swedish Incubators and Science Parks, med 70 medlemmar från norr till söder. Hon sitter även som medlem i regeringens innovationsråd – och är internationellt verksam som ordförande för Europadivisionen inom International Association of Science Parks and Areas of Innovation. Lena brinner för entreprenörskap och innovation – och för att skapa de bästa förutsättningarna för företag att starta och växa i Sverige.

Lena på LinkedIn:

https://www.linkedin.com/in/lenamiranda/

Linköping Sciencepark:

https://linkopingsciencepark.se/about/

https://linkopingsciencepark.se/het-startupregion/

LEAD:

https://lead.se

Swedish Scaleups:

https://swedishscaleups.se


Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:

https://www.effekten.se/avsnitt

Vi finns där du hittar dina övriga poddar:

https://www.effekten.se/prenumerera/

Apple Podcasts:

https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363

Google Podcasts

https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==

Acast:

https://www.acast.com/effekten

Spotify:

https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm