Play

Hur kommunicerar vi nu? Stefan Widar, försäljningschef och marknadsansvarig på NTMs fullservicebyrå, gästar Effekten för att tipsa om hur vi kan kommunicera i digitala möten. Formen att kommunicera ändras hela tiden, men innehållet – vad vi vill säga är det primära. I kristider (läs: corona) går det inte att säga “Snälla kom och köp!”. Det finns ingen marknad! Gör istället som blombutiken som inte längre kan ha kundkvällar: “Inställt, men alla som handlar får 20% rabatt” – vilket är samma erbjudande som de inbjudna kunderna skulle ha fått. Så istället för att bara ställa in gör vi nåt annat eller bokar om.

OM AVSNITTET
Målgrupp: alla, kontorsfolk, it-folk, samhällsmedborgare, myndigheter, näringsliv
Lär dig: , , ,

Coronasituationen ritar om kartan rejält. Exempelvis kommer vi att jobba hemifrån en dag veckan utan att nån protesterar. Det fungerar bevisligen! Vi kommer att resa mindre, ha fler möten på distans. Vi är inte längre obekväma i digitala möten. Jag har gärna ett Teamsmöte – Bra, men vad är syftet? Vi kör en AW via Messenger – Okej, vem fixar musiken? Ha respekt för tid i digitala möten. Preppa tekniken, tänk igenom mötet före.

  • Klargör syftet med mötet! Varför ses vi och vilket mål har vi?
  • Din miljö: placera dig i ett städat, ljust rum – men inte i motljus
  • Tala i mun digitalt är inte samma sak som offline. Avbryt inte. Tystna och lyssna in de andra deltagarna inklusive eventuella fördröjningar.
  • Förbered ditt eget digitalaskrivbord. Ha bara aktuella filer öppna om du ska dela något.
  • Använd rösten smartare, stå upp och le när du pratar. Mer och positivare kraft i det du säger. Variera nära viskningar med att höja rösten längre ifrån.
  • Försök att vara enskilt; gärna ett litet, tyst rum för att slippa eko och störande ljud – eller åtminstone vid en gardin

Stefan Widar, Jonas Jaani (22:34)

Effekten -digitaliseringens podcast finns där du hittar dina övriga poddar tex Spotify. Mer avsnitt hittar du här. Ge gärna förslag på innehåll.

Kunskap om aktuella ämnen. 20 min/avsnitt. För dig som är beställare, konsult eller intresserad av digitalisering. Vi ger dig insikter, framtidsspaningar och goda Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck och konsulter som kan digitalisering.