Vi litar fortfarande på nätjättarna – men tar de sitt ansvar? Andreas Ekström. (avsnitt 65)

Play

Nätjättarna, nätneutralitet, äger våra frågor, de har våra svar. På så sätt kan man leda digitaliseringen. Om Google har 250 tjänster är det 10 som drar in pengar, medan resten drar in data… Men alla projekt lyckas inte; ta det digitala biblioteket som scannat 30 miljoner titlar. Det gick fort, men så gav man upp och verkar inte slutföra de övriga 120 miljoner böckerna. Teknik, och affärsmodell – allt föll.

erövrade oss med intuitiva, vackra produkter som blivit . Men idag är man så upptagna med att innovera, hitta nästa produkt, att man inte lyckas underhålla sina existerande. Tänk på som var banbrytande, men nu är mer ett nödvändigt ont.

Journalisten och debattören pratar om allt. Att man är beredd att betala för kvalitativ journalistik. Om ökad välgörenhet. handel. Mättnad, en viss trötthet hos befolkningen – men också ökad kunskap kring digitaliseringen. Vilka är då de allra viktigaste frågorna?

  • Nätjättarnas ansvar i samhället.
  • Nätneutralitet och andra politiska val.
  • Digitaliseringens hastighet, som gör att samhällets kompetenser (politiker, jurister, samhällsvetare osv) inte hinner påverka utvecklingen, utan tekniken rusar iväg.

Andreas radar upp utmaningarna vi står inför nu. Precis nu. Som och – de kopplas upp i en rasande fart och blir snart störst på Internet. För att skapa ett demokratiskt internet, måste vi titta globalt och framför allt i mobilen.

Play

Andreas Ekström, Jonas Jaani (23:08)

PRENUMERERA – podcast Effekten
iPhoneAndroide-post
[hjälp? hur lyssnar jag på podcast]

nätneutralitet

Mer material / länkar

Föredrag: Webbdagarna 2018-03-21 Andreas Ekström  (45:42)

Andreas Ekström – hemsida

Direktlänk till detta avsnitt: https://www.effekten.se/natjattarna-natneutralitet-digitalisering/ 

Alla podcastavsnitt av Effekten finns där du hittar poddar tex  Apple PodcastsOvercastAcast och YouTube