Play

För fyra år sedan pratade vi med den digitala nomaden . Hon hade då påbörjat sin digitala nomadresa och var ifrågasatt av de flesta. Sedan kom pandemin och ett gigantiskt paradigmskifte i arbetslivet. Hur förändrades synen på arbete? Tidigare signade man upp för en livsstil på en viss ort. Idag har många reflekterat över sina liv och sett att de kan arbeta platsoberoende. Det nya arbetslivet har blivit mer individualiserat – mer flexibelt i vardagen, både i tid och rum.

Om avsnittet:

Målgrupp: nyfikna, ledare, teamledare, ledningsgrupp, utvecklare, kontorsarbetare

Lär dig: , det nya normala, balans i vardagen, arbetsmarknaden, statussymboler

För hela samhället var omställningen brutal. Vi tvingades digitalisera våra arbetsplatser. Och nu befinner vi oss i det nya normala. De digitala nomaderna behöver inte längre vara egna företagare, utan är allt oftare vanliga anställda som arbetsgivaren inte vill förlora. Kontorsarbetare – knowledge worker – som får en eller två månader per år att jobba på resande fot av arbetsgivaren.

Andra förändringar är det slopade personliga brevet. Vem saknar det? Fyllt av klyschor, oftast massproducerade och exkluderande. Eller att chefen måste se dig för att veta att du jobbar! Idag handlar det mer om tillit och att leverera. Nya statussymboler har uppstått: flexibilitet, egen tid och frihet, platta organisationer, meningsfulla verksamheter, att inte pendla en timme om dagen osv.

Kan din organisation eller du själv skapa en ny arbetsplats för en ny generation? Om du inte vet svaret – prova! Eller kontakta Sofia för en virtuell kaffe!

Sofia Lindman, Jonas Jaani (25:55)

Länkar / mer information:

https://www.sofialindman.com

https://www.talarnas.se/sofia-lindman

https://www.instagram.com/lindmansofia/


Videoversion av poddavsnittet:


Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:

https://www.effekten.se/avsnitt

Vi finns där du hittar dina övriga poddar:

https://www.effekten.se/prenumerera/

Apple Podcasts:

https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363

Google Podcasts:

https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==

Acast:

https://www.acast.com/effekten

Spotify:

https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm