Play

Gå in på hitta.se och skriv in din egen adress. Se hur mycket information som finns där! Alla som gör det får en aha-upplevelse, positiv eller negativ. Mycket av det är , en del är betaldata.

OM AVSNITTET

Målgrupp: allmänhet, ledning, it-folk, företag, näringsliv

Lär dig: , arbetssätt, datadriven tillväxt, öppen data, open data, organisation, verksamhetsutveckling

Offentlig verksamhet (statliga myndigheter, kommuner, regioner) producerar mängder av data som inte är skyddsvärd. Det kan vara geografisk, ekonomisk, trafik eller väderrelaterad  information osv. Den görs tillgänglig som öppen digital data, fri att använda i exempelvis appar eller som beslutsstöd. Antingen svåråtkomlig eller via standardiserade API:er. Fredrik Eriksson listar ett par favoriter:

  • Linköpings kommun delar en vägarbetskarta med tider och allt. PostNords bilar använder nu den datan för att kunna köra rätt väg vid sina leveranser.
  • Göteborgs och Örebros kommuner lägger ut alla leverantörsfakturor för att minska administration och öka transparens – för att allmänhet och företag ska se var pengarna går.
  • Covid-19-virusets egenskaper kunde kartläggas på tre dagar istället för en månad tack vare att forskare delade med sig i form av öppen data.

Öppen data idag är vad e-tjänster var 2007: Man vet inte riktigt hur man ska göra och vad som går att göra. 2019 hamnade Sverige näst sist i OECD i en mätning om kunskapen kring öppen data. Men snart kommer svensk offentlig verksamhet anta principen “open by default”. Se öppna data som en naturlig del av er verksamhetsinfohantering och digitala utveckling! Om du själv gör din data öppen, var inte orolig för att den är dålig, beskriv kvaliteten och hur uppdaterad den är så får användaren själv värdera datan.

Fredrik Eriksson, Jonas Jaani (22:48)

Länkar / mer info:

Fredrik på LinkedIn: 

https://www.linkedin.com/in/christopher-oksman-66873389/

Öppna Data – en naturlig utveckling (video/inlägg) : 

https://www.linkedin.com/posts/jonasbranning_knowit-opendata-ugcPost-6706546783138406400-HGI6

DIGG:s förslag till handlingsplan för öppna data, till regeringen: 

https://www.digg.se/4a3a77/globalassets/dokument/publicerat/publikationer/handlingsplan-oppna-data.pdf 


Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:

Spotify:

https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm

Apple Podcasts:

https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363?mt=2&ls=1

Acast:

https://www.acast.com/effekten