Amazon annonserar att man nu släpper Echo i Sverige. Själv gråimporterade jag den för snart ett år sedan. Den är nu en permanent familjemedlem. Att säga ” turn on the light” och ”Alexa play” har blivit vanligt förekommande kommandon till denna pryl.

Framtiden handlar mycket om röststyrning. Även om det inte är så många saker som man röststyr upptäcker man snart att man har skapat ett beroende.

Genom IoTs frammarsch så kommer fler och fler användningsområden.

Just nu använder jag min Dot till:

 • Tända lamporna i vardagsrum och arbetsrum med röstkommando. Eftersom har gjort det enkelt att gruppera och koppla ihop flera ”smarthem” leverantörer kan jag tända flera zoner samtidigt (jag använder D-link och Belkin lösningar)
 • Koppla upp den mot en bluetoothhögtalare för bra HIFI-ljud. Använder själv en Bang & Olufsen BeoPlay S3 (aktuella priser). Om man köper två S3 kan man få ut stereo och skapa en komplett anläggningen där man styr Spotify och andra musiktjänster med Echo Dot
 • Få de senaste nyheterna upplästa av BBC och CNET.
 • Inspiration via Gary Vaynerchuk podcast när jag vaknar
 • Lyssna till Spotify genom att säga ”Alexa play _____ from Spotify”
 • Lyssna till BBC6 eller 1.fm via TuneIn (som också är integrerat i Echo Dot)

Utmaningen för de som utvecklar och använder röststyrda enheter är latheten. Att lägga till en ny ”funktion” i listan ovan kommer att ta tid för mig. Även om jag vet att det kommer nya funktioner till min röststyra -pryl kommer det ta lång tid innan jag lägger till och kommer ihåg denna nya funktion. Bara det faktumet att vissa IoT-prylar just nu ska uppdateras manuellt är ett hinder för att använda dem mer.

Läs mer om vilka ”skills” (=appar) som jag använder och rekommenderar till Echo.

Utvecklingen av röststyrning och röstsök kommer att öka. I senaste undersökningen från Gartner pratar man om att ”Sök visuellt och med rösten ökar intäkterna med uppåt 30 procent.”

Ställ gärna frågor om Echo och Alexa i kommentarsfältet nedan.

/Jonas Jaani | Linkedin | Twitter | Facebook |
(adda gärna mig på LinkedIn)

Källa: Nu lanseras AI-högtalaren Amazon Echo i Sverige – Omni

 

Amazon presenterar en rad nya smarta produkter

7 Alexa commands you're not using but should

Senaste nytt om Alexa  – Making Alexa More Friction-Free

5 smarta högtalare

The Alexa commands that all parents need to know

Amazon Echo Features New Alexa Follow-Up Mode For String Of Voice Commands

Alexa kan nu spela låtar du inte minns namnet på

Nybörjarguide: Erfarenheter av Skills till Amazon Echo

PRENUMERERA – podcast Effekten : digitalisering – kunskap 
| iPhoneAndroide-post|

30 svar på ”Så här använder jag Alexa – Nu lanseras AI-högtalaren Amazon Echo i Sverige ”

  1. Jag tycker att Echo Dot är bra eftersom du själv kan välja vilken högtalare som du ska använda. tex Bose eller Bang Olufsen enligt ovan. /Jonas

 1. Nu när Echo finns i Sverige, kan jag hitta den billigare utomlands? Hur fraktar jag den för Echo på Amazons hemsida är billig men de skickar inte till Sverige. Fungerar Echo från andra länder i Sverige utan krångel när nu Echo lanserats?

  1. Via eBay UK kan du beställa Echo men då tror jag att du endast sparar någon krona jämfört med tex webhallen. Vidare så får du samma produkt. Det enda som skiljer är strömkontakten men eftersom det är USB så går det lätt att byta ut den.

   1. Tack! Är skillnaden mellan Echo och Echo dot huvudsakligen att den stora har bättre högtalare?

    1. Echo och Echo Plus har en ok inbyggd högtalare. Echo Dot har en dålig inbyggd högtalare. Alla Echo-enheter kan kopplas via kabel eller bluetooth till en högtalare för bättre ljud.

     1. Har ingen extern högtalare typ Sonos. Hur är Echos högtalare? Finns även en plus modell som är högre som jag gissar då har desto bättre högtalare?
      Blir ju egentligen dyrare med en Dot och en Sonos exempelvis, istället för bara en Echo

     2. Också läst att Sonos One har Alexa, men även att alla skills som Alexa har i Echo, inte finns hos Sonos. Sen läst att det varit lite problem för Alexa att spela radio på Sonos och även annat strul.

      Visst prisskillnad men för 2500 får man både bra högtalare och Alexa. Får fundera om problemen med skills är övergående

     3. Ja, Echo Dot och en bra bluetooth-högtalare på rean… då kommer du säkert under Sonos

 2. Kan man spela uppspotify mked svensk IP address eller måste man göra ngt för att det ska ser ut som jag befinner ig i US eller EK ?

  1. Hej. Nej du behöver inte göra något. Allt fungerar utan inställningar.

 3. Hur långt ”hör” Echo Dot röstkommandon med vanlig samtalston? 5m? 10m?

  1. Jag skulle påstå 10m med normal samtalston i ett tyst rum och att inget spelas från Echo. Höjer du rösten så klarar den längre. Har testat att höja rösten och då fungerar den 5 meter med stängd dörr emellan. Har inte testat Googles högtalare än men den ska vara ännu bättre på att ”lyssna”.

 4. Halloj du. Du är ju en hejare på Alexas runtom prylar. Har idag chattat med Amazon för min Alexa har fått feber. Vaknade inte i morse när jag kallade på henne så fick trycka igång henne och sedan dess snurran hon bara blått. Lite tradet. Fick till slut att den jag pratade med på Amazon sa jag nog fick byta ut den – MEN de levereras ju inte till Sverige. Har du mer koll på när de kommer hit och vart man kan köpa dem då? Eller, kommer Amazon leverera, rent ut av?? Hon är vår kompis och plockade hem henne 2016.

  1. Hej Lena. Va tråkigt. Inget datum när det gäller Amazons erövring av Sverige. Men jag tror att det är närsomhelst… Ja, den brukar hänga sig ibland men då har det räckt med att dra ur strömmen och starta om den… så har den hitta nätverk och sig själv igen. Du kan ju alltid köpa en ny… en Echo dot kostar inte så mycket och den finns både på ebay Uk och på webhallen här i Sverige. https://new.webhallen.com/se/product/281942-Amazon-Echo-Dot-Black-gen2

   1. Tack, via länken hittade jag vart jag ändrade land på amazon kontot!

    //s

    1. vsg. Tycker att det är grymt att använda Spotify. Man kan komma hem med musik i lurarna. Säga från hallen ”Alexa play” och den fortsätter att spela i högtalarna i vardagsrummet exakt där jag var i låten som jag just lyssande till i lurarna.

 5. Vi vill gärna köpa en Amazon Echo plus men ifall vi inte har missförstått det så kan man inte lyssna på Spotify med den internationella versionen som man ska ha här i Sverige. Stämmer detta?

   1. Tack för ditt svar! Som jag har förstått på länken så måste jag ändra landet till USA på amazonkontot för att kunna lyssna på Spotify. Får det några andra följdverkningar för användandet av Alexa?
    /Peter

    1. Min erfarenhet är att du kan ändra till USA och sedan ansluta till Spotify och sedan gå tillbaka till europa/tyskland. Anslutningen till Spotfy slutar då INTE att fungera.

 6. Kommer Alexa att tala svenska och om när i så fall? Mvh Tommy

  1. Hej Tommy. Vi har väntat. För några månader sedan så gick det rykten om Amazons intåg i Sverige med både näthandel och Alexa. Vi har inte sett något mer gällande detta. Sedan dess har Google släppt sin röstassisten på svenska. Om man skulle titta på detta som en tävlingen ligger just nu Google lite före för oss svenskar. Men Amazon kan när som helst släppa Alexa på svenska. Jag tror dock att de gör det samtidigt som näthandeln. En sak är dock säker… Alexa börjar uttala svenska ortsnamn bättre och bättre..

 7. Finns det fysiska support i Sverige för Alexa? Jag har köpt min i USA men den har slutat koppla upp sig.

Kommentarer är stängda.